DOWÓZ DO SZKÓŁ i PRZEDSZKOLI
Na fali kampanii promujących zdrowe żywienie w szkołach
i przedszkolach spokojnie weszliśmy w nowy rok szkolny.
Dla nas nie ma żadnej rewolucji. Gotujemy tak od
1991 roku - czyli od zawsze.
Ten rodzaj cateringu jest dosyć
młody, nie licząc czasów PRL, gdzie szkoły miały własne kuchnie i stołówki.
Oczywiście porównanie kosztów żywienia szkolnego i cateringu
outsourcingowego, jest niemal niemożliwe. Nikt nie liczy wszystkich
składników z tysiącem drobnych wydatków, które składają się na grube tysiące:
płace z wszystkimi opłatami, pomieszczenia które można wynająć zamiast
przeznaczać na kuchnię, ktoś musi surowce kupować i przywozić;
ktoś to musi rozliczać. Energia też jest coraz droższa.
Surowce to jest jednak ciągle największa część kosztów
posiłków. Wszyscy wiemy, że możemy zjeść junk-food za 4 zł i befsztyka za
100 zł. Jeśli jednak chodzi o dzieci – nie ma kompromisów i nie może być.
Dzieci są naszą przyszłością (to banał) ale jeśli chcemy by nie chorowały na
starość, musimy zadbać o to już teraz. Naszą filozofią jest: świeże,
możliwie surowe, sezonowe, zero cukru i minimalnie soli.
Akurat szefa kuchni mamy takiego, że sam tak przyprawia i tak jada,
ja muszę sobie zawsze dosypać soli i pieprzu. Chętnie za to dodajemy różnego
rodzaju przyprawy ziołowe i suszone warzywa.
Niektóre dzieci oczywiście wynoszą z domu inne
doświadczenia, ale coraz więcej rodziców nie poddaje się, a niektórzy nawet
gotują sami. Zachęcamy Was – nie poddawajcie się reklamowym sloganom i
dziecięcemu terrorowi. Bo mimo, że nie kupi tego czy owego w szkolnym
sklepiku, pójdzie za róg do marketu.
Pozdrawiam wszystkie dzieci i wszystkich rodziców i
pamiętajcie zawsze jesteśmy dla Was w kontakcie!
Głosy rodziców:
Chciałam Pani bardzo podziękować za to w jaki sposób
rozwiązała Pani
pierwszaków.
Bez Pani
obecności to spotkanie
czasach to
Chciałam dodać, że obiady są wyjątkowe i za każdym razem
kiedy czytam
Bardzo dziękuje za
wsparcie w trudnej chwili i uwzględnienie ulgi. Jest mi niezmiernie miło, że
spotkaliśmy
się z taką życzliwością. Dziękuję w imieniu swoim i całej
rodzinki. Miłego dnia :).
W przypadku pytań i wątpliwości proszę o kontakt z zarządem CSG tel. 71 333
20 12, 506 00 23 24 lub csg@csg.com.pl .
Ramowe zasady poniżej
Ramowe zasady organizacji żywienia dzieci w szkołach i
przedszkolach.
1.
Firmą produkującą i dostarczającą posiłki dla dzieci szkolnych jest CSG
sp. z o.o.
2.
CSG posiada
własną kuchnię, personel posiadający wysokie kwalifikacje oraz odpowiedni do
tego sprzęt i środki transportu oraz gwarantuje
przygotowanie posiłków według zasad zdrowego żywienia dzieci
i młodzieży.
3.
Jadłospis ustalany jest przez specjalistą żywienia (technolog żywienia)
z uwzględnieniem preferencji wyrażonych przez rodziców oraz
ograniczeń związanych z alergiami i innymi wykluczeniami w
żywieniu. W przypadku
bardzo ciężkich schorzeń lub specyficznych alergii CSG może
odmówić żywienia z powodu nie dającego się wykluczyć ryzyka
zaostrzenia alergii. W każdym takim przypadku decyduje
porada lekarza i wola rodziców.
4.
Zamawiającym jest rodzic lub opiekun prawny dziecka, z którym
podpisywana jest umowa na obsługę cateringową.
5.
Nieobecność dziecka należy zgłosić najpóźniej do godz. 8:00 danego dnia,
w którym zachodzi zmiana. W innym przypadku trudno nam
będzie uznać późniejszą reklamację. Wynika to z technicznych
oraz pewnych powodów prawnych.
6.
O ile rodzic nie wyszczególni dni, w których
dziecko nie będzie mogło lub chciało korzystać z wyżywienia, przyjmuje
się, że dziecko spożyło posiłek.
7.
Sporządzona lista obecności i jedzenia każdego dziecka każdego miesiąca
jest podstawą rozliczenia miesięcznego. Jest ono wysyłane
e-mailem po podliczeniu poprzedniego miesiąca i wysyłane
internetowo niezwłocznie do rodzica/opiekuna prawnego
dziecka. Za
prawidłowość rozliczenia odpowiada CSG; rodzic jest
odpowiedzialny za podanie rzeczywistego i działającego konta
e-mail i monitorowanie poczty wysyłanej przez CSG.
8.
Podstawowym i najszybszym jest kontakt przez Internet i pocztę
internetową. Naszym
głównym adresem jest
zosia@csg.com.pl
; komputer z tym kontem jest
monitorowany od godz. 7:00 do 14:00 i w tych samych
godzinach czynne jest też nasze biuro.
Telefon biura: 71 333 20 12.
W zasadzie prosimy o
nie podawanie informacji na telefon komórkowy, ponieważ w trakcie jazdy po
mieście nie jest to bezpieczne oraz trudno zanotować podane
przez Państwo informacje.
9.
Rozliczenie zostaje zakończone w chwilą zaksięgowania przelewu na koncie
CSG.
10.
CSG
może ustalić przedpłatę za zamówione z góry posiłki w 50%
ich przypuszczalnej wartości stosownie do ilości dni
szkolnych w miesiącu. Zaliczka ta jest rozliczana w
następnym miesiącu.
_____ ________________________________________________________________________________________________________© MWN 2016